Pots vendre un habitatge si hi tens inquilins vivint?

Medilloguem

23 febr. 2024

Si vols aprofitar el bon moment actual per vendre un immoble de la teva propietat, però es dona la situació que és un habitatge que tens llogat a un inquilí, segurament el primer dubte que et planteges és si pots dur a terme aquesta operació. No et preocupis perquè vendre un pis amb llogaters vivint-hi és perfectament legal i vàlid, tot i que s’han de donar una sèrie de condicions per fer-ho. T’expliquem quin és el procediment per vendre amb totes les garanties un habitatge de la teva propietat que tingui inquilins.  

 

1. Revisa el contracte

Cal que revisis el contracte de lloguer que en el seu moment van signar l’arrendador i l’arrendatari, és a dir, el propietari i l’inquilí, per saber si inclou o no una clàusula on s’especifica que el llogater té dret d’adquisició preferent en cas de venda de l’habitatge. Segons la Llei d’Arrendaments Urbans, el llogater té dret preferent de compra a no ser que el contracte indiqui el contrari. 

 

2. Informa el comprador

És obligatori que, com a venedor del teu pis, informis el possible comprador de l’existència d’un contracte de lloguer a l’habitatge que s’ha d’adquirir. També és important que l’informis de les clàusules del contracte i de quina ha estat la relació entre ambdues parts durant la durada d’aquest. Això li servirà al comprador no només per decidir si finalment porta a terme la compra, sinó per valorar si li dona continuïtat al contracte de lloguer un cop s’hagi de renovar. 

 

3. Notifica l’inquilí

Aquesta notificació també és obligatòria i s’ha de fer per escrit i de manera fefaent. En aquest sentit, el llogater d’un immoble de la teva propietat ha de conèixer no només la teva intenció de vendre l’habitatge, sinó també el preu de venda, la data prevista i altres condicions de la transacció, ja que, en cas que vulgui exercir el seu dret preferent de compra si es donen les condicions, pugui formalitzar una oferta en un termini màxim d’un mes i portar-la a terme de manera efectiva en un termini màxim de 180 dies. Tingues en compte que l’incompliment d’aquestes notificacions pot resultar en què l’inquilí anul·li la venta i substitueixi el comprador.  

 

4. Negocia les visites

Si finalment l’inquilí finalment no pot o no vol comprar l’habitatge, té tres mesos per abandonar-lo. Has de tenir en compte, però, que mentre estigui habitant l’immoble, l’inquilí té tot el dret a negar-se a rebre visites de possibles compradors, ja que aquestes es poden considerar com a contràries al seu dret a la intimitat i a la inviolabilitat del domicili. Per tant, si estàs interessat a vendre l’immoble, hauràs de negociar amb el llogater la possibilitat de fer aquestes visites en un horari òptim per a ell o bé esperar a que deixi el pis. 

 

NOTA: El comprador de la l’habitatge haurà de respectar el contracte d’arrendament fins al termini de durada obligatòria des de la firma d’aquest (5 anys si el venedor és persona física, o 7 anys si es persona jurídica). Però si vas signar el contracte d’arrendament amb el teu inquilí entre el 6 de juny de 2013 i el 6 de març de 2019, les condicions poden canviar. Per a més informació, consulta el teu agent immobiliari de confiança.

 

A Medilloguem t’assessorem en totes les gestions relacionades en la venda del teu habitatge. En el cas que vulguis vendre, comprar o llogar t’orientem i t’acompanyem en la cerca i gestió del teu immoble, perquè som experts en el sector i tenim un bon coneixement del mercat immobiliari i dels serveis complementaris en la compravenda i lloguer d’una propietat. Des de Medilloguem oferim un tracte personalitzat i et proporcionem la tranquil·litat d’estar assessorat durant tot el procés. 

 

Informació legal: Medilloguem és un servei immobiliari integral especialitzat en l’assessorament del lloguer i venda d’immobles, tant per a propietaris com per a llogaters. És prestat per MEDICONSULT COL.LEGIAL SL, NIF B 66165564, domicili social Passeig de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona, inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, volum 44046, foli 139, full 445590, inscripció 1a; inscrita al Registre d’Agents Immobiliaris de la Generalitat de Catalunya amb el núm. 10929.