Aspectes a tenir en compte abans de comprar un habitatge

Medilloguem

18 juny 2024

És fonamental tenir en compte múltiples factors per evitar posteriors “sorpreses” i que valoris aspectes com quants anys té l'edifici, si és eficient en termes energètics, si disposa de cèdula d’habitabilitat, si requerirà una excessiva reforma i quin cost podria suposar, entre altres qüestions. En aquests casos el bon assessorament d’un professional es fonamental.

Repassem les coses que has de comprovar abans de comprar una casa:

 

Qui és el titular i quines són les càrregues de l'habitatge

Per comprovar qui és el propietari legal has de sol·licitar una nota simple o certificació en el Registre de la Propietat, en la qual també s'informarà de la descripció de l'habitatge, i si està lliure de càrregues (si té hipoteca, un embargament, etc.). Sempre cal comprovar que l'habitatge es troba lliure de càrregues o si les que té es poden cancel·lar. Sol·licitar la nota simple del Registre és el primer pas per tal de verificar titularitat, càrregues, ocupants, servituds, embargaments, etc. 

 

La ubicació

Una de les qüestions més importants a l'hora de triar habitatge és la seva situació. No és el mateix comprar en el centre de la ciutat que en el camp, per la qual cosa hauràs de valorar la disponibilitat d'aquells serveis i dotacions que siguin més importants per a tu i la teva família: col·legis pròxims, centres de salut, supermercats, mitjans de transport públic, bones comunicacions, etc.

 

La inspecció tècnica d'edificis (ITE)

Els immobles situats a Catalunya amb més de 45 anys d'antiguitat han de passar una revisió tècnica que informa de l'estat general de conservació de l'edifici, del grau d'accessibilitat i de la seva certificació energètica. Aquesta revisió s’haurà de repetir periòdicament en funció de les deficiències a esmenar que tingui l’edifici. Abans de comprar un habitatge cal constatar, doncs, que l’edifici té l’ITE passat. 

 

Comunitat de propietaris

Si l’immoble que t'interessa comprar és un pis o forma part d'una urbanització, hauràs de pagar una quota de la comunitat de propietaris, la qual cosa podria apujar el total a pagar si aquesta no està inclosa. 

Parlar amb el president o administrador de la comunitat abans de comprar també et servirà per informar-te sobre si hi ha obres previstes en l'edifici i quin és el cost per a cada propietari; quina és la situació econòmica de la comunitat (si hi ha propietaris morosos) i quins són els estatuts o pactes de convivència entre veïns (per si no permeten tenir mascotes, per exemple). Una bona manera de comprovar tota aquesta informació és sol·licitar les últimes actes de comunitat de propietaris.

 

Estatuts de la comunitat 

Es poden sol·licitar al Registre de la Propietat o a l'administrador de l'immoble. Amb els estatuts coneixeràs les normes que regeixen a la comunitat i les limitacions que puguin afectar el teu pis.

 

Anar a l'ajuntament

A l'ajuntament al qual correspongui l'habitatge pots informar-te de si existeix alguna denúncia d'algun veí sobre la propietat, o bé si hi ha algun projecte d’afectació urbanística en tramitació que pugui afectar directament l’edifici o bé influir en el valor de l’immoble, com pot ser la construcció d'un nou vial molt pròxim a l'habitatge, o si l’edifici està catalogat i no s’hi poden fer segons quines reformes que n’alterin l’estètica.

 

L'estat general de conservació de l'habitatge

Si compres una casa de segona mà has d’assegurar-te de quin és l'estat de lampisteria, electricitat i baixants, per saber si hauràs d'afrontar una reforma a curt termini o no.

 

Les despeses associades a la compravenda

Cal tenir en compte el cost de la immobiliària que gestiona l'operació, el cost de l'escriptura pública de la compravenda en la notaria, el de la inscripció en el Registre de la Propietat, els impostos associats (IVA i Actes Jurídics Documentats  o Impost de Transmissions Patrimonials depenent de si és un habitatge nou o de segona mà, etc.) i els costos de la gestoria.

 

Seguint aquesta petita guia, en la qual hi ha un repàs de les coses que has de mirar abans de comprar una casa, t'asseguraràs que la compra del teu nou habitatge sigui una decisió reflexionada i encertada.

 

Com et podem ajudar a Medilloguem?

A Medilloguem t’ajudem en totes les gestions i dubtes relacionats amb la venda o lloguer del teu habitatge. En el cas que vulguis vendre, comprar o llogar, t’orientem i t’acompanyem en la cerca i gestió del teu immoble, perquè som experts en el sector i tenim un bon coneixement del mercat immobiliari i dels serveis complementaris en la compravenda i lloguer d’una propietat. Des de Medilloguem oferim un tracte personalitzat i et proporcionem la tranquil·litat d’estar assessorat durant tot el procés. 

 

Informació legal: Medilloguem és un servei immobiliari integral especialitzat en l’assessorament del lloguer i venda d’immobles, tant per a propietaris com per a llogaters. És prestat per MEDICONSULT COL.LEGIAL SL, NIF B 66165564, domicili social Passeig de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona, inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, volum 44046, foli 139, full 445590, inscripció 1a; inscrita al Registre d’Agents Immobiliaris de la Generalitat de Catalunya amb el núm. 10929.