Quins són els drets del propietari d’un pis de lloguer?

Medilloguem

26 oct. 2021

Els propietaris d’un immoble que es lloga com a habitatge tenen una sèrie de drets, que es regulen fonamentalment a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). N’expliquem els principals drets a tenir en compte: 

 

1. La fiança 

El propietari té dret a rebre la fiança, que ha de servir com a garantia que l’habitatge li serà retornat en bones condicions. Per saber més sobre què és i per a què serveix la fiança, llegeix aquest article

2. La renda

El propietari té dret a rebre el pagament de la renda fixada, és a dir, el lloguer pactat, a temps i sense demores. 

3. L’ús

El propietari té dret a què el llogater destini l’habitatge a l’ús pactat, i al fet que no se’n faci un ús impropi.

4. El pagament dels danys

El propietari té dret a què l’inquilí repari els danys que s’hagin produït per causa del mateix inquilí. 

5. L’augment de la renda

El propietari té dret a augmentar la renda d’acord amb el que s’hagi especificat al contracte en el moment de la seva signatura. També es pot elevar la renda per obres de millora fetes a l’immoble una vegada hagin transcorregut cinc anys de la durada del contracte, excepte quan les parts hagin pactat el contrari.

6. Resolució del contracte

El propietari té dret a rescindir el contracte si es dona algun d’aquests motius: 

  • Per impagament de la renda.
  • Si el llogater sotsarrenda l’habitatge sense el consentiment del propietari.
  • Si el llogater fa obres sense el consentiment del propietari, o bé si les obres no es porten a terme sota els termes pactats.
  • Si el llogater produeix danys en l’habitatge.
  • Si el llogater du a terme activitats molestes, insalubres, nocives o perilloses.
  • Per incompliment dels acords establerts en el contracte.
  •  Si l’arrendador és persona física, i es vol recuperar la propietat com a habitatge habitual del propietari, d’algun familiar de primer grau, o del cònjuge en cas de separació, divorci o nul·litat. És obligatori que s’hagi previst aquesta facultat en el contracte, i que hagi passat el primer any de contracte, i cal comunicar-ho a l’inquilí amb dos mesos d’antelació com a mínim. L’habitatge haurà de ser ocupat en un termini de tres mesos o podrà ser reclamat de nou pel llogater.

 

A Medilloguem t’assessorem en la gestió del lloguer del teu immoble, perquè som experts en el sector i tenim un bon coneixement del mercat immobiliari i dels serveis complementaris al lloguer d'una propietat. Des de Medilloguem oferim un tracte personalitzat i et proporcionem la tranquil·litat d'estar assessorat durant tot el procés.

Si estàs interessat a llogar un immoble, tant com a llogater o com a propietari, truca’ns al 93 567 88 19 o omple el formulari i et donarem resposta.

 

Legal: Medilloguem és un servei immobiliari integral especialitzat en l’assessorament del lloguer i venda d’immobles, tant per propietaris com per llogaters. Es prestat per MEDICONSULT COLEGIAL SL, NIF B 66165564, domicili social Passeig de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona, inscrita al Registro Mercantil de Barcelona, volum 44046, foli 139, Full nº 445.590, inscripció 1ª; i inscrita al Registre d’Agents Immobiliaris de la Generalitat de Catalunya.